Eveniment: Dimineata despre fac ce fac …. si tot nu iese!

Ultima editie a acestui sezon al Diminetilor de Coaching a avut ca subiect de coaching situatiile in care ‘’fac ce fac si tot nu imi iese’’.

Dimineata a debutat la un nivel de discutie extrem de angajant, cu o intrebare pertinenta: de ce Coaching-ului nu ii gasim un termen in limba romana? Raspunsurile care au iesit la iveala au fost doua la numar:

1. Coachingul defineste o profesie trans-nationala si trans-culturala, caracterizata de anumite standarde, avand un cod etic, iar in limba romana nu s-a gasit inca un corespondent cu care sa se identifice complet. Coachingul in Romania este, ca peste tot,  un tip de antrenament ce consta intr-o explorare, definire si indepartare a unor convingeri limitative, precum si un proces de autodepasire.

2. Fiecare dintre noi reactioneaza extrem de bine la calitate. Pentru ca acest lucru sa devina viabil, avem nevoie de rezultate masurabile. Un Coach poate fi oricare dintre noi, insa ca sa o poti numi profesie, trebuie sa iti castigi macar jumatate din venit facand acest lucru. Acest lucru este valabil pentru coachingul in Romania, in Europa, Americi etc.

Am incercat apoi, impreuna, sa deslusim tainele situatiilor in care ceea ce facem nu e suficient pentru a reusi. Exemple de astfel de situatii au fost dintre cele mai diverse: Cum obtin si pastrez rezultatul dorit? Cum sa reusesc sa fac ordine intr-un colt din dulap, in conditiile in care toata casa este intr-o ordine excelenta? Cum fac prajituri mai bune decat ale mamei? Cum pot munci mai putin timp pentru mai multi bani? Am povestit despre 3 zone prin care fiecare dintre noi trecem la un anumit moment in viata:  zona da confort (fiind aici, foarte rar vom intreprinde sau trai experiente noi -verbul caracteristic: IESI), zona de dezvoltare (acumulam cunostinte si invatam – verbul caracteristic: AJUNGI) si zona de panica (avand prea putine resurse pentru situatia in care ne aflam, ne panicam – verbul  caracteristic: EVITA).

Cum elimini situatia de panica? Treci direct in zona de confort!

Cum faci asta? Fugi sau lupti (reactia de tip ‘’fight or flight’’).

Care este cea mai recomandata zona, din perspectiva Coaching-ului? Stai mereu in zona de dezvoltare!

Coaching-ul, folosindu-se de tehnici interogative (adresarea celei mai potrivite intrebari – cunoscuta sub denumirea de ‘’intrebare puternica’’), reuseste sa iti extinda viziunea (adversarul interior ‘’pierde meciul’’ datorita extinderii viziunii constiente) pentru a intelege problema cu care te confrunti. Tine minte: de fiecare data, definitia problemei este de fapt problema in sine! De obicei, procesul de definire al problemei iti ia 90% din timp, pe cand rezolvarea (actiunea de a o rezolva) doar 10%!

Ce am invatat:

–        Esti  prea bun pentru ceea ce iti propui. (si nu ‘’decat’’ iti propui)

–        Daca nu iti iese ceva repetitiv, schimba radical tot ceea ai facut pana atunci.

–        Ritmul e mai important decat orice.

–        Daca vrei sa ascunzi ceva complet, il pui la vedere. (principiul  Agatha Christie)

–        Orice situatie/lucru contine indicii despre ceea ce merge bine/prost.

–        Modul in care iti pui problema e, de fapt, problema in sine.

–        Ceea ce nu controlezi, te controleaza.

–        Avem cunostinte mult mai multe despre interiorul fiziologic decat despre cel psihologic.

Ce ne-au invatat/transmis participantii:

Sper ca am gasit rezolvarea unor probleme in ceea ce priveste interactiunea intre mine si oamenii cu care lucrez zilnic. Multumesc.

Dimineata de stretching mental!

Astept urmatoarea Dimineata de Coaching!

Instrument foarte util pentru dezvoltarea personala si personala, mai ales la oamenii intr-adevar adulti!

Am invatat si mi s-a confirmat –  Coaching-ul nu este directiv.

‘’Evenimentul s-a terminat prea repede...’’

‘’Am atins obiectivul stabilit pentru aceasta intalnire si am decis ca vreau Coaching si ca e potrivit pentru mine.’’

Solicitant si relaxant in acelasi timp.

***

Prin aceste intalniri, ne dorim sa cream o comunitate de oameni care invata sa gandeasca deschis si aplicat, gestionandu-si cat mai corect si concret atat viata personala cat si pe cea profesionala. Fiindca impreuna lucrurile devin mai simple.

Ne vedem la urmatoarea editie a Diminetilor de Coaching programata pe 15 septembrie 2012 (Cluj Napoca) si 22 septembrie 2012 (Bucuresti) avand ca subiect de discutie „la ce renuntam ca sa avem succes pe termen lung„.

Inscrieri si detalii mai multe la [email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *