Cu ce te ajuta un coach?

Inca de la inceput este nevoie sa iti marturisesc ca s-au scris o multime de texte, articole si carti pe tema aceasta. Coachingul in Romania a luat un avant semnificativ in ultimii ani si a devenit cunoscut ca un proces, un drum pe care intra cei care vor sa isi ridice nivelul personal si profesional de viata, sa isi implineasca aspiratiile si sa isi atinga obiectivele usor, rapid si fara ocolisuri.

Desi este un fenomen „la moda”, desi exista deja asociatii profesionale de coaching si in Romania, desi sunt scoli si programe de top pentru invatarea de abilitati de coaching, desi informatia a devenit usor disponibila si in acest domeniu, totusi persista o neintelegere majora cu privire la ceea ce face un coach: marea majoritate a oamenilor care pot beneficia de coaching – personal, profesional, de business sau cariera – inteleg ca intalnirile cu un coach sunt echivalentul unui tratament psihologic. Sau a unei „magii”, in care coach-ul face ceva cu tine si devii ultraperformant. Sau ca un coach poseda niste secrete despre dezvoltarea si evolutia untra-rapida a oamenilor, pe care le va impartasi cu tine pe un pret destul de piperat.

Nimic mai fals. Un coach nu are nici un fel de secret, de potiune magica sau de piatra filosofala. Mai mult decat atat, daca nu accepti ca problemele cu care te confrunti pe drumul catre visul tau sunt, de fapt, semne clare asupra a ceea ce ai de imbunatatit la tine ca sa reusesti, pur si simplu nu ai nevoie de un coach.

Coachingul are o definitie foarte frumoasa, simpla si clara:

„Coaching is unlocking a person’s potential to maximise their own performance. It is helping them learn rather than teaching them.” (Whitmore, 2004)

 

Adica nu te invata nici o solutie magica, nu iti aduce nici o informatie noua, extraordinara si care te face sa te transformi precum broscoiul la pupat. Si nici nu te cara in spate, rezolvandu-ti problemele si creand, automat, dependenta. Daca ar fi sa aleg 3 moduri prin care te poate ajuta un coach, acestea ar fi:

  • Te ajuta sa iti dezvolti competentele (comportamente, atitudini, idei, motivatii) de care ai nevoie ca sa iti atingi scopurile.
  • Te provoaca, te tine in priza, te antreneaza sa alegi cele mai bune actiuni pe care le poti performa.
  • Te sprijina, te acompaniaza in toate momentele deciziilor sau alegerilor decisive prin care treci.
  • Adica te antreneaza pentru a deveni Campionul de Maine!

    Esti pregatit pentru asta?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *