Capcana cresterii

În practica mea de Coaching in România se mai întâmplă să lucrez cu executivi extrem de interesați de dezvoltarea personală și însetați de cunoaștere. Sunt frustrați pentru că deși depun efort în aceste direcții, încă nu au ajuns să culeagă roadele muncii lor.

Cum știi dacă ești și tu unul dintre aceștia? Simplu – ești prins în capcana creșterii dacă după aceste noi învățături și deprinderi tot nu obții rezultatele pe care ți le dorești. Mai mult decât atât, problemele organizaționale îți consumă mai mult timp și energie ca niciodată, de vreme ce tu îți doreai să dobândești mai multă libertate iar rezultatele de business să nu mai fie neapărat legate de eforturile tale individuale.

Cauzele capcanei

Sunt cinci mari cauze ale acestei probleme:

1. Creșterea complexității, diminuarea disciplinei

Cu cât organizația ta devine mai complexă, cu atât este mai greu să pui învățăturile în practică. Nu este vorba despre ceea ce trebuie făcut, ci despre execuția propriu-zisă a sarcinilor. Mulți discută despre asta, la modul general sau vag, însă puțini chiar pun mâna la lucru – pentru că nu știu cum să neutralizeze complexitatea care apare inevitabil într-o afacere în ascensiune. Incapacitatea de a insufla disciplină, responsabilitate și aliniere de obiective pentru concordanță condamnă organizația la mediocritate (sau mai rău).

2. Decizii de HR proaste

Luarea unor decizii de HR proaste nu doar creează dureri de cap ci practic împiedică buna funcționare a oricărui lucru din organizație care generează profit. Deciziile legate de angajări, promovări, atribuire a rolurilor și în cine, ce se investește sunt de multe ori bazate pe presupuneri și nu pe date concrete. Gândește-te: pe câți dintre angajații tăi de acum i-ai reangaja cu inima deschisă?

3. Creșterea competiției, scăderea marjelor

Creșterea și succesul reprezintă o sabie cu două tăișuri. Competiția te observă și îți analizează fiecare mișcare și s-ar putea sa nu te simți la fel de comfortabil ca înainte. În același timp, unii dintre clienții tăi vechi s-ar putea sa te preseze să le oferi un preț mai mic sau să le incluzi mai multe beneficii în pachet – doar pentru că vă cunoașteți și colaborați de mult timp. Ambele tendințe duc la scăderea marjelor.

4. Presiunea cash-flow-ului, scăderea profitului

Creșterea mănâncă bani. Presiunea asupra cotei de piață scade profitul, înrăutățind lucrurile. Mai mult, lipsa de atenție către rata de conversie poate să-ți înfometeze afacerea chiar atunci când are cea mai mare nevoie de ea. Multe aspecte din interiorul și exteriorul business-ului tău s-au schimbat – acum este timpul să îți schimbi modul de gândire pentru a accelera la nivelul următor.

5. Stagnarea leadershipului

Din cauza motivelor 1-4, îți este practic imposibil să mai petreci timp gândindu-te la viitor și făcând planuri. Acum timpul tău este consumat cu problemele din trecut și din prezent. Ceea ce este important e ca tu și echipa ta de management să creșteți pentru a vă ajuta afacerea să crească. Dacă nu conștientizați asta vă condamnați la o gândire insulară, mai puțină inovație și o viață trăită în trecut și nu în prezent. Toate punctele forte și slabe din organizație pot duce înapoi la echipa de management și toate aceastea – încrederea, competențele, disciplina, alinierea și respectul – necesită grijă continuă, planificare și dezvoltare.

Cum este senzația din capcana creșterii

Practicând Coaching in România aflu fel de fel de lucruri noi de la clienții mei și pot să îți spun că, în acest caz, managementul afacerii tale este un cerc vicios – faci 3 pași înainte și alți 2-3 pași înapoi. Poți să mai ai senzația că ai prea multe pe capul tău și că este doar o chestiune de timp până când se va prăbuși totul în jurul tău. Mai ai senzația că știi sigur că este un mod bun de funcționare, însă nu l-ai găsit încă.

***

La final, nu pot decât să îți spun că am eliminat toate aceste cauze împreună cu ai mei clienți. Dacă ai nevoie să stăm de vorbă, știi unde să mă găsești.

Succes!

 

2 thoughts to “Capcana cresterii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *