2014 si optimismul liderilor romani

Anul trecut, pe vremea asta, iti spuneam ca traim vremuri cel putin interesante fiindca mai multe companii multinationale din Romania isi schimbau liderii. Gasiti articolul AICI.

Dupa inca un an de coaching in Romania, confirm si eu, din practica, faptul ca noii lideri romani sunt increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor pe care le conduc. Oamenii de la PWC au si facut un studiu despre asta, studiu despre care vreau sa iti spun cateva lucruri astazi.

Diferenta majora dintre ani este increderea pe care conducatorii mediului privat de business din Romania o au in viitor. Astfel, 86% dintre CEO-i se arata oarecum sau foarte increzatori in privinta sanselor de crestere in urmatoarle 12 luni, iar 39%, foarte increzatori. Si proiectia increderii se pozitiveaza, pentru viitor: pe termen mai lung, 96% sunt oarecum sau foarte increzatori in ceea ce priveste sansele de crestere in urmatorii trei ani, iar 49%, foarte increzatori.

La nivel de industrie, CEO-ii din turism sunt mai increzatori cu privire la perspectivele pentru urmatoarele 12 luni (46 %), urmati de cei din domeniul bancar si piete de capital (45 % ), de cei din retail (44 %),  de cei din servicii financiare (44 %), comunicatii (44 %) si de cei din inginerie si constructii (41 %). Adica unele industrii sunt mai …gata de schimbarea perspectivei. Si prin vocea primului reprezentant local al companiei, spun asta.

La nivel regional, CEO-ii din Europa Centrala si de Est arata cel mai scazut nivel de incredere in privinta economiei mondiale (26%), dar CEO-ii romani sunt mult mai optimisti, 45% din respondenti au incredere ca economia globala se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, comparativ cu doar 13 % anul trecut. Balcanii sunt un teritoriul cultural flexibil, care in aceste vremuri se poate adapta si poate castiga inainte de vreme cateva meciuri importante.

Preocuparea cea mai des intalnita a CEO-ilor, reflectata in studiu, reprezinta modul de actiune al Guvernului sau mai bine zis lipsa acestuia. Alte preocupari ar fi supra-reglementarea (72%), deficitele fiscale (de 71%) care sunt mai mari decat au fost vreodată, cresterea poverii fiscale (70%), disponibilitatea competentelor-cheie (63%), volatilitatea cursului de schimb (60% ) si lipsa de stabilitate pe pietele de capital (59% ). E si firesc, nu am intalnit inca CEO in Romania care sa nu fie nemultumit de parteneriatul cu Guvernele locale. Mint, am intalnit unul, care face afaceri cu Guvernul de cand compania multinationala pe care o conduce a aterizat in Romania. Insa va pot spune ca este o situatie speciala de coaching in Romania, datorata in primul rand obiectivelor cu care a venit in coaching acest CEO: re-cucerirea pietei europene, investitii in Orientul Indepartat etc.

Subiecte de actualitate precum amenintarilor cibernetice – inclusiv lipsa de securitate a datelor – si viteza schimbarilor tehnologice disruptive sunt privite ca amenintari de mai putin de jumatate din CEO-i. Cred ca studiul celor de la PWC a ocolit cu brio segmentul puternic de IT din tara noastra. Din intalnirile de coaching cu maangerii companiilor multinationale de IT&C, viteza schimbarilor de solutii in servicii este unul dintre primele puncte de adaptare in stilul de conducere.

Cam asta ar fi. Inchei cu cateva date pe care le consider utiledin aceeasi sursa:  

  • 47% din CEO-ii romani – cred ca inovarea de produs / serviciu e cheia businessului
  • 84% din CEO-ii romani – au intreprins initiativa de reducere a costurilor in cele 12 luni ce au trecut
  • 63% din CEO-ii romani – vor sa faca acelasi lucru in privinta costurilor pentru urmatoarele 12 luni
  • 22% din CEO-ii romani – se asteapta ca efectivul de angajati sa creasca cu 5% pe parcursul urmatoarelor 12 luni
  • 92% din CEO-ii romani – cred ca progresul tehnologic va fi cel care le va transforma business-ul in urmatorii 5 ani
  • 73% CEO-ii romani – vor ca Guvernul sa reglementeze legislativ clar si sigur si nu in ultimul rand, proiectat pe termen lung

Fie ca esti sau nu (inca!) la acest nivel de decizie si reprezentare a companiei in care lucrezi, aceste date pot spune multe pentru perioada care urmeaza. Iti doresc sa iti gasesti inspiratia pentru cele mai bune decizii! Un an mai bun!

Succes!

2 thoughts to “2014 si optimismul liderilor romani”

  1. Pingback: 2014 si optimismul liderilor romani (2) | Coaching Perspectives

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *